Мъж засне разбиването на самолета си за гледания в Youtube, грозят го 20 г. затвор (+ВИДЕО)

Каскада, която може да струва много скъпо

12.05.2023 | 11:23 Редактор: Михаела Димитрова

Потребител в Youtube умишлено разби самолета си и след това публикува видеото в платформата, като увеличи гледанията си, рискувайки да получи присъда до двадесет години затвор.

29-годишният Тревър Джейкъб е професионален пилот и сноубордист. Той е участвал за САЩ в Зимните олимпийски игри през 2014 г. Мъжът се призна за виновен в опит да попречи на Федералното разследване срещу него.

През ноември 2021 г. Джейкъб излита с малък самолет, оборудван с камери, от летище Ломпок в Южна Калифорния. След 35 минути полет, той скача с парашут в националната гора на Лос Падрес, снимайки се с камера, преди катастрофата на самолета. След като стигнал на земята, той отишъл на мястото на инцидента и извадил кадрите, които след това публикувал в Youtube, информира Би Би Си.

Видеото му достига около три милиона гледания, но предизвиква подозрения. Джейкъб не се опитва да се обади на контрола за въздушното движение, нито прави опит да рестартира двигателя, или да потърси безопасно място за кацане.

Първоначално той казал на разследващите, че самолетът му е загубил мощност и не знае къде са останките. Оказва се, че няколко седмици след катастрофата е отишъл с приятел на мястото на падането. Двамата поставят самолета в хангар, а разкъсаните парчета хвърлят в кофи за боклук, за да отклонят разследванията.

На следващия април лицензът на пилота е отнет от Федералната авиационна администрация.

Джейкъб признава, че е искал да попречи на разследването, като елиминира останките - престъпление, което носи до 20 години затвор - и че е направил видеото, за да спечели пари като част от партньорство с компания. Той също така казва, че е излъгал, когато е обяснил на разследващите, че самолетът е имал технически проблем. Каскада, която може да му струва много скъпо.

Снимка: Скрийншот/ Trevor Jacob/ Youtube