СЗО: Край на извънредната ситуация заради маймунската шарка, но продължава да убива

Според организацията държавите трябва да останат бдителни

11.05.2023 | 20:56 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Край на извънредната ситуация заради маймунската шарка, но продължава да убива

Световната здравна организация заяви, че почти точно една година след като болестта започна да се разпространява по света, маймунската шарка вече не представлява глобална здравна опасност.

След като случаите на заболяването намаляха, ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус прие съвета на комитета за извънредни ситуации на агенцията на ООН за маймунска шарка да отмени най-високото ниво на тревога, както каза на онлайн пресконференция.

Съобщението дойде само седмица, след като СЗО заяви, че Ковид-19 също вече не представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международна важност, съобщава АФП.

"Въпреки че вече не са извънредни ситуации, маймунската шарка и Ковид-19 все още представляват "заплаха от възобновяване на вълните остава и за двете", каза Тедрос.

"И двата вируса продължават да циркулират, и продължават да убиват", добави той, цитиран от БГНЕС.

Ръководителят на СЗО подчерта, че държавите трябва да останат бдителни и все още са необходими мерки за борба с разпространението на вируса.

Въпреки че отдавна присъства в някои части на Централна и Западна Африка, през май миналата година започнаха да се появяват случаи на маймунска шарка в Европа, Северна Америка, а след това и на други места, най-вече сред мъже, които правят секс с мъже.

През юли маймунската шарка беше обявена за международна извънредна ситуация в областта на общественото здраве, но оттогава броят на заразените с болестта, която причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата, постоянно намалява.

"По време на глобалната епидемия са регистрирани над 87 000 случая и 140 смъртни случая от 111 държави", съобщава СЗО.

"Въпреки това през последните три месеца са регистрирани почти 90% по-малко случаи в сравнение с предходния тримесечен период", каза Тедрос.

Той добави, че приветстваното намаляване на случаите на маймунска шарка в световен мащаб не означава, че вирусът не засяга общности по целия свят, включително в Африка, където предаването все още не е добре проучено.

След като статутът на Ковид и маймунската шарка беше отменен, сега има само една международна извънредна ситуация в областта на общественото здраве обявена от СЗО - за полиовирус, която беше обявена през май 2014 г.

Снимка: БГНЕС