След масовите стрелби: Над 3 хил. незаконни оръжия са предадени в Сърбия

Амнистията стартира в понеделник, след като 13-годишно момче уби с два пистолета 9 души

10.05.2023 | 17:33 Редактор: Михаела Димитрова
След масовите стрелби: Над 3 хил. незаконни оръжия са предадени в Сърбия

Сърбите са предали на властите над 3 хил. незаконни оръжия и части за тях през първите два дни от оръжейната амнистия, въведена в страната след две масови стрелби, при които бяха убити общо 17 души, съобщи президентът Александър Вучич в сряда, цитиран от Ройтерс.

Амнистията стартира в понеделник, след като 13-годишно момче уби с два пистолета осем ученици и охранител. Други шестима ученици и един учител бяха ранени. В момента той е в ареста и е подложен на психологическа експертиза, но не може да носи наказателна отговорност поради възрастта си. По информация от полицията момчето е признало за стрелбата.

Миналия четвъртък мъж уби осем души и рани 14 с автомат и пистолет в две села в централна Сърбия. 21-годишният заподозрян вече е в ареста.

Съгласно условията на амнистията хората са поканени да предадат незаконни оръжия, включително военни, законно притежавани оръжия, които вече не желаят, както и боеприпаси, анонимно и без страх от съдебно преследване. От полицейските управления призоваха хората, които притежават експлозиви или боеприпаси, да не ги носят в полицейските участъци, а вместо това да изчакат обучен персонал за отстраняването и обезвреждането им.

По-рано Вучич обяви допълнителни проверки на собствениците на регистрирани оръжия и стрелбищата, засилено полицейско присъствие в училищата и промени в наказателния кодекс, които предвиждат по-дълъг затвор за престъпления, свързани с оръжие.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com