Безпрецедентна кампания: Интерпол търси самоличността на 22 убити жени

Останките на жените са били преместени в други държави

10.05.2023 | 17:03 Редактор: Михаела Димитрова

Интерпол стартира кампания с молба към гражданите да се включат и да идентифицират телата на 22 потенциално убити жени в Белгия, Германия и Нидерландия.

Тениска с щампа, сребърна гривна и татуировка с роза са сред изображенията, публикувани на уебсайта на Интерпол и в профилите му в социалните медии.

Най-старата от 22-те жертви е намерена край магистрала А12 в Нидерландия през 1976 г., а последната - през август 2019 г. в парк в Белгия.

Причината за неидентифицирането на тези жени най-вероятно е, че те не са родом от страната, в която са намерени, се казва в изявление.

Останките на жените са били преместени в други държави, за да се възпрепятства разследването на убийството. Направени са лицеви възстановки на всяка от жертвите, заедно с времето и мястото, където са намерени, както и подробен каталог на вещите им и това, с което са били облечени.

Призована е обществеността, като дори колеги или познати на жертвите, които са забелязали, че те са изчезнали, могат да се включат със следи, които, макар и малки, биха могли да помогнат за разрешаването на случая и да дадат закрила на семействата на жертвите.

Според него случаите, макар и сходни, не са свързани, но имат общ международен контекст. Интерпол смята, че някои от жените може да са дошли от различни региони на Източна Европа, предаде БГНЕС.

В бъдеще към схемата "Идентифицирай ме" може да бъдат добавени още случаи.

Кадър: Youtube ( Interpol )