Това е най-натовареното летище в Европа, цифрите са впечатляващи

Изпреварва аеропортите в Амстердам, Лондон, Париж и Франкфурт

08.05.2023 | 07:52 Редактор: Тодор Петров
Това е най-натовареното летище в Европа, цифрите са впечатляващи

Летището в Истанбул продължава да бъде най-натовареният център на гражданската авиация в Европа, според Европейската агенция за контрол на въздушното движение. Между 26 април и 2 май са извършени средно 1446 полета дневно, сочат данните на управителя на паневропейската мрежа Евроконтрол, което го поставя пред летищата в Амстердам, Лондон, Париж и Франкфурт.

Най-голямото в Турция и едно от най-големите летища в света, е един от двата европейски хъба, които надхвърлиха нивата си от 2019 г. преди пандемията от коронавирус да приземи самолетите по целия свят.

Среднодневните заминавания и пристигания на летище Истанбул през периода 26 април - 2 май скочиха с 24% спрямо година по-рано и отбелязаха 21% увеличение спрямо 2019 г., сочат данните на Евроконтрол.

"IGA Истанбул и Палма де Майорка са двете летища през 2023 г. сред 10-те най-големи, които надхвърлят нивата си от 2019 г.", се посочва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Летището в Истанбул може да обслужва 90 милиона пътници годишно. Макар че това е високи число, то е нищо в сравнение с потенциалния му капацитет да обслужва 200 млн. души след завършването на всички етапи, което ще го превърне в най-голямото в света. Очаква се четирите фази на строителството и разширяването на летището, включително шестте писти, да бъдат завършени до 2028 г.

Снимка: Bloomberg.com