"Ще го подпиша веднага": Байдън призова за закон за забрана на автоматичните оръжия

"Имаме нужда от повече действия и по-бързи, за да спасим животи", заяви американският президент

07.05.2023 | 21:38 Редактор: Юлиан Христов

Американският президент Джо Байдън призова днес отново Конгреса да забрани автоматичните оръжия, ден след стрелба в мол в Тексас, предаде Франс прес.

"Отново призовавам Конгреса да приеме законодателство, забраняващо автоматичните оръжия и пълнителите с голям капацитет. Призовавам за въвеждане на проверки на съдебното и психиатрично миналото. За изискване за безопасно съхранение (на оръжия). За прекратяване недосегаемостта на производителите на оръжия", каза в изявление американският президент.

"Ще го подпиша веднага", каза Байдън.

"Имаме нужда от повече действия и по-бързи, за да спасим животи", допълни той.

"Твърде много семейства имат празни столове около масата си. Републиканските членове на Конгреса не могат да продължат да реагират на тази епидемия с вдигане на рамене. Мисли и молитви, изречени в Туитър, не са достатъчни", посочи американският президент.

Във вчерашния следобед въоръжен мъж откри стрелба в търговски център в района на Далас, щата Тексас, като уби осем души и рани още няколко, преди самият той да бъде застрелян.

Според американския президент сред жертвите има и деца.

В САЩ, където смъртоносните стрелби са нещо обичайно, има повече лични оръжия, отколкото жители, съобщава БТА.

Призивът на Джо Байдън едва ли ще доведе до забрана на подобни оръжия от Конгреса. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, са яростни противници на подобна идея, посочва АФП.

Снимка: БГНЕС