След клането в белградско училище: Сръбският министър на образованието подаде оставка

На 4 май 14-годишен ученик застреля 8 деца и служител на охраната в ОУ "Владислав Рибникар"

07.05.2023 | 21:20 Редактор: Юлиан Христов
След клането в белградско училище: Сръбският министър на образованието подаде оставка

Сръбският министър на образованието Бранко Ружич подаде днес оставка пред премиера на Сърбия Ана Бърнабич, съобщиха за ТАНЮГ от министерството на образованието. Обяснението за оставката е ужасното клане в белградския квартал "Врачар" на 4 май, когато 14-годишен ученик застреля 8 деца и служител на охраната в ОУ "Владислав Рибникар".

"В тишината на тридневния национален траур, като отговорен и възпитан човек, професионалист в изпълнението на всички досегашни обществени задължения, като родител и гражданин на Република Сърбия, която винаги е на първо място за мен, и в съответствие с чл.23 от Закона за управлението при тези обстоятелства взех рационално и честно решение. Подавам неотменима оставка от длъжността министър на образованието в правителството на Република Сърбия", каза Ружич в писмо, изпратено до премиера Ана Бърнабич, съобщава БГНЕС.

В писмото той допълва, че премиерът е знаел за това, че е предложил незабавно оставката си още в деня на трагедията. Той допълни, че "драматичните картини от събитията от училището, сълзите, пролети при изказване на съболезнования на неутешимите родители на пострадалите деца", ще останат в душата за цял живот.

Снимка: БГНЕС