fallback

Атака с дронове и взривове в Крим. МААЕ: Има риск от "ядрена катастрофа" при АЕЦ "Запорожие"

Украинската отбрана е свалила руски дронове, включително и над Киев

07.05.2023 | 13:57 Автор: Елеонора Танева

Взривове разтърсиха тази сутрин различни места в анексирания от Русия полуостров Крим. Според руски и украински медии противовъздушната отбрана в региона е била задействана, за да отблъсква атаки с дронове. В района на атомната централа в Запорожие в Украйна руските окупационни власти продължават евакуацията на цивилни.

Имало е експлозии в Севастопол и Саки, където е установена военновъздушна база. През нощта в голяма част от Украйна беше обявена въздушна тревога. Отбраната е сваляла руски дронове, включително и над Киев. От Международната агенция за атомна енергия изразиха безпокойство за безопасността на АЕЦ "Запорожие", докато руските окупационни сили евакуират цивилни граждани от близкия град Енергодар. Агенцията предупреждава, че действията в този регион могат да доведат до "ядрена катастрофа". 

Персоналът на централата остава на място, но ситуацията става "все по-напрегната, стресираща и предизвикателна" за тях и семействата им, заяви ръководителят на агенцията Рафаел Гроси. 

Причината за евакуацията е очаквана украинска контраофанзива. Тя, обаче може да доведе до "емоционално разочарование", по думи на украинския министър на отбраната  Олексий Резников, цитирани от "Вашингтон пост". Той предупреждава, че очакванията за контраофанзивата са надценени от света. Властите в Киев се опасяват, че при неуспех Украйна може да загуби доставките на военна помощ, пише вестникът. 

Над Черно море руски изтребител e прeхванал в петък полски самолет, изпълнявал мисия на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс. Полските пилоти временно са загубили контрол, но са приземили самолета благополучно в Румъния.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

fallback
Още от Свят
fallback