РСМ за задържането на Ковачев: Няма да допуснем влизане на тези, които не отговарят на условията за това

Коментарът е на говорителя на МВР

07.05.2023 | 10:25 Редактор: Елеонора Танева

Говорителят на Министерство на вътрешните работи в Северна Македония Тони Ангеловски коментира пред македонския Канал 5: "Няма да допуснем влизане в Македония на тези, които не отговарят на условията за това".

От МВР на РС Македония са потвърдили за медията, че евродепутатът на Андрей Ковачев, председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима души не са допуснати в Македония, защото не отговарят на условията.

А още вчера от българското министерство на външните работи излезе с остра позиция към Република Северна Македония, заради отказа им да пуснат в страната евродепутата Андрей Ковачев и останалите български граждани. Те е трябвало да посетят заупокойна панахида на българското военно гробище в Ново село по случай 6-ти май. Това е първата година, в която церемонията включваше съвместно богослужение между двете православни църкви.

От външното министерство заявяват, че ще поставят официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения, а от политическа партия ГЕРБ обявиха, че ще информират европейските си партньори, както и комисаря по разширяване за случая.

Снимка: БГНЕС