Бивш депутат: Войната се поддържа от страх, опозицията се наказва по-тежко от убийство в Кремъл

Сергей Захаров напуска Федерацията, след като влиза в "черен списък"

05.05.2023 | 22:36 Редактор: Петя Кръстева
Бивш депутат: Войната се поддържа от страх, опозицията се наказва по-тежко от убийство в Кремъл

Бивш депутат от "Единна Русия" в град Перм преди година напуска родината си, защото попада в "черен списък" с хора, говорили против войната.

"Абсолютно не съм съгласен с днешната държавна политика и не възнамерявам да участвам в нея" - с тези думи Сергей Захаров, общински депутат и член на фракцията на "Единна Русия" в градската Дума на Перм, обяви на 10 април 2023 г., че се отказва от мандата си. На 25 април молбата му за предсрочно оттегляне бе удовлетворена.

През март 2022 г. политикът помести в социалните мрежи няколко антивоенни послания, а през май - след предупреждение от Москва, че е попаднал в "черен списък", напусна Русия и замина за родината на съпругата си - Германия.

Захаров казва, че едновремешните лозунги за мир междувременно са изцяло заглъхнали в Русия. Той си обяснява поведението на своите бивши колеги депутати така: "Едни се поддадоха на агресивната пропаганда по руската телевизия, а други, които са мнозинство, просто се страхуват. Вижда се, че са принудени да говорят така - да поддържат войната. Това не го разбирам – вкъщи говорят едно, а публично – съвсем друго. Това е някакво раздвоение на личността", каза той.

Сергей Захаров е професионален пилот от гражданската авиация, бил е командир на пътнически самолет Ту-134. В политиката влиза през 2005 г. – първоначално членува в партията Съюз на десните сили, а по-късно става безпартиен.

За първи път Захаров е избран за депутат в Пермската градска дума на частични избори през 2013 г. Кандидатурата му е подкрепена от регионалния клон на партия "Единна Русия". Когато печели депутатски мандат, той се присъединява към фракцията на "Единна Русия", но остава безпартиен.

"Тук е така в политиката - "Единна Русия" търси силни кандидати. Ако някой има висок рейтинг, му се предлага да се присъедини към партията или фракцията", обяснява той. Впоследствие Захаров печели депутатско място още два пъти - през 2016 и 2021 г.

След като Русия нахлу в Украйна, Захаров публикувал своя рисунка в Instagram, символизираща мира: гълъб с маслинова клонка в човката. През март представител на "Единна Русия" от Москва казал дословно следното: "Депутатът Захаров се изказва против военните действия и вече е включен в черните списъци", спомня си Захаров. Той обаче не престанал да качва критични послания в социалните мрежи.

През есента на 2022 г. публикувал в Instagram снимка на маймуна с корона на главата и надпис: "Той можеше да бъде велик президент на велика държава, но ще остане в историята като дребен диктатор на нищожна страна". А до същата снимка написал следното: "Диктаторите не убиват лично - ръцете на извършителите са оцапани с кръв до лактите. Затова всички, които подкрепят един диктаторски режим, са не по-малко отговорни от самия диктатор", пише DW

Заради антивоенната си реторика Захаров е изключен от Обществения съвет към губернатора на Перм, занимаващ се с проблемите на хората с увреждания. Освен това, депутатът е изхвърлен и от Комисията за възстановяване правата на реабилитираните жертви на политически репресии, в която е работил от 2021 година.

Захаров вижда огромни промени в Русия след началото на агресията срещу Украйна на 24 февруари 2022: "Митингите са забранени, критиките към властите – също, има цензура, нарушава се Kонституцията, за опозиционна реторика се издават присъди, по-тежки от тези за убийство. Това е ужасно".

Снимка: БГНЕС