Унгария клекна и прие исканите от ЕС съдебни реформи

Ще трябва да почака за обещаните парите

04.05.2023 | 12:40 Редактор: Тодор Петров
Унгария клекна и прие исканите от ЕС съдебни реформи

Одобрението на Унгария на законодателство, насочено към деполитизиране на съдилищата, е само първата стъпка, необходима за отключване на милиарди евро средства, замразени от Европейския съюз поради опасения за върховенството на закона и корупцията, каза високопоставен служител в ЕС.

Правителството на премиера Виктор Орбан трябва първо да приложи промените, предвидени от съдебното законодателство, одобрено с огромно мнозинство от унгарските депутати в сряда, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова.

След това трябва да изпълни всичките 27 така наречени суперетапа, наложени на Унгария, за да отговори на дългогодишните опасения относно върховенството на закона и подкопаването на демократичните стандарти за достъп до фондовете, каза тя. Те включват мерки за справяне с корупцията и защита на академичната свобода, както и правата на убежище и ЛГБТК общността.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Ужас
преди 1 година
Това ли е демокрацията- да "клекнеш" на исканията на съюза, които не са в интерес на обществото, за да получиш пари? И България така "клекна" за вносните зърно, за да може някой да вземе едни пари. Сигнализирай за неуместен коментар