Русия забрани дроновете над Москва, зрелищни атаки срещу нефтен резервоар край Крим

Засилени са атаките срещу контролирани от руските сили региони

03.05.2023 | 18:58 Редактор: Елеонора Танева

Украйна активно включва дронове във войната. Кремъл твърди, че два украински дрона са имали за мишена президента Владимир Путин, но са били свалени навреме. 

"В резултат на падането им и разпиляването на осколки няма жертви и материални щети. Президентът на Русия не е пострадал в резултат на украинската атака", съобщиха от Кремъл.

От днес изстрелването на дронове е забранено в Москва - с изключение на дронове, разрешени от правителството, с разпореждане на кмета на столицата.

Кремъл заяви, че си запазва правото да отмъсти, а инцидентът се разглежда като "планиран терористичен акт и опит за покушение срещу президента на Руската федерация Владимир Путин".

"Графикът на Путин не се е променил след инцидента, президентът работи както обикновено", уточниха от пресцентъра на Путин.

Междувременно украински дронове атакуваха и контролирани от Русия територии. Брянска област бе подложена на серия от атаки, влак дерайлира от поставено взривно устройство на линията. Според назначените от Русия власти само снощи са били свалени 3 дрона. Поне два обаче са достигнали целта си.

Най-зрелищен е ударът по нефтен резервоар на Таманския полуостров - в село Волна, край Кримския мост. Според очевидци причината за огромния пожар, обхващаш 1200 м2, е украински дрон камикадзе. В потушаването на пожара са се включили 188 души. Това е втори удар по нефтобаза в Крим за два дни - предишният бе по петролна база край Севастопол.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС