Щети за хиляди евро: Банкомати в Румъния били заредени с фалшиви банкноти

Загубите са на стойност €240 000

03.05.2023 | 14:27 Редактор: Вяра Димова
Щети за хиляди евро: Банкомати в Румъния били заредени с фалшиви банкноти

Четири обиска текат в Букурещ във връзка със случай, при който банкова институция е била ощетена със сума около 240 000 евро посредством зареждане на фалшиви банкноти евро в банкоматите ѝ, съобщава агенция Аджерпрес.

Прокурори от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) и полицаи от Дирекцията за борба с организираната престъпност осъществяват четири обиска в община Букурещ във връзка с разследване на организирана престъпна група за пускане в обращение на фалшиви банкноти и измама, съобщи ДРПОПТ. 

По случая е известно, че през ноември банкова институция е била ощетена със сума около 240 000 евро, като в продължение на три дни в банкоматите ѝ били заредени 486 фалшиви банкноти от по 500 евро. От тях само шест банкноти са били засечени от мултифункционалните апарати, а останалите са били приети.

Банкнотите са част от много опасен тип фалшификация, посочва Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. Според дирекцията банкнотите са известни и на европейско равнище заради високото качество на фалшификация и поради факта, че не могат да бъдат разпознати с просто око, съобщи БТА.

В централната структура на ДРПОПТ ще бъдат отведени двама души за разпит, информира още Аджерпрес.