Индия пренаписа историята си, крие кой е убил Ганди

"Сегашният режим превърна миналото в идеологическо оръжие", смята историк

26.04.2023 | 15:58 Редактор: Петя Кръстева
Индия пренаписа историята си, крие кой е убил Ганди

Индия навлиза в нова историческа епоха по отношение на историята на страната, която се преподава в училищата между 6 и 12 клас. Властите преработиха учебниците по история и политика и направиха огромни съкращения в тях.

Вече в тях не се споменава, че Махатма Ганди е отхвърлял индуисткия национализъм. Цели глави за вековното мюсюлманско управление на големи части от Индия също не присъстват. Заличено е и споменаването на бунтовете от 2002 г. в северозападния индийски щат Гуджарат, при които бяха убити над 1000 души - предимно мюсюлмани. Тогава щатът беше управляван от настоящия министър-председател Нарендра Моди.

Критиците гледат на преработените учебници като на опит на властите да пренапишат историята в съответствие с разбиранията на индуистките националисти. Властите, от своя страна, твърдят, че мерките целят да модернизират учебната програма и да облекчат натоварването на учениците.

Учениците в едно от държавните училища в Ню Делхи вече са получили новите си учебници. Те няма да учат цялата история на индуисткия националист Натурам Годсе, който смъртоносно прострелва Махатма Ганди. Липсват и някои от разделите за индийската кастова система и социалните йерархии. Дългият период на управление на моголската династия също не е включен.

"Мисля, че всички знаят, че Натурам Годсе е убил Ганди. Тъй като това се е случило в контекста на индуистко-мюсюлманския конфликт, то е довело до особено широк отзвук. Беше заличено и смятам, че това е добре", казва пред DW Пуджа Малхотра, директор на училището.

Вестник "Индиън експрес" проучва кои пасажи за смъртта на Ганди са били премахнати от учебниците по политика за 12 клас. Сред тях са и следните редове: "Ганди беше особено непопулярен сред онези, които искаха индусите да си отмъстят или които желаеха Индия да се превърне в държава за индусите, както е Пакистан за мюсюлманите". Изчезнал е и следният пасаж: "Непоколебимият му стремеж за единство между индуси и мюсюлмани провокира толкова индуистките екстремисти, че те извършиха няколко опита да го убият".

Заличени са били и пасажи, в които се говори за разправата с индуистко националистическо движение и други групи след смъртта на Ганди. В учебниците досега се казваше, че атентатът от 1948 година е имал "почти магически ефект върху ситуацията на различните общности в страната". Както и че "индийското правителство се справи с организациите, които сееха омраза между общностите". В новите учебници тези пасажи също са пропуснати.

Редакцията на учебниците предизвика дебат в медиите и научните среди в страната. В университета "Джавахарлал Неру" в Ню Делхи студенти организираха среща, на която обсъдиха как промените могат да бъдат отменени. Историкът Сучета Махаджан остро осъжда случилото се и обръща внимание към опасностите от селективното вглеждане в историята. "Сегашният режим и неговите предшественици превърнаха историята в идеологическо оръжие за своя политически, интелектуален и културен проект. Целта е превръщането на Индия в държава, доминирана от индуси", коментира тя. Управляващите от "Партия на индийския народ" дори са започнали да преименуват улици, които досега са носели имената на мюсюлмански владетели.

Тина Шарма, говорител на управляващата партия, заяви, че имената на улици и паметници са били промени с цел историята да се преподава на децата "по позитивен начин". "Освен това, заличихме имената на онези хора, които категорично са се борили срещу Индия и са ощетили страната. Те бяха възхвалявани в предишните книги", добави тя. 

Снимка: БГНЕС