ЮАР иска да напусне МНС, за да не се налага да арестува Путин

Страната не е осъдила и инвазията в Украйна

25.04.2023 | 16:23 Редактор: Юлиан Христов
ЮАР иска да напусне МНС, за да не се налага да арестува Путин

Южна Африка трябва да напусне Международния наказателен съд (МНС), заяви президентът Сирил Рамафоса.

През март съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, което означава, че Претория, която е домакин на срещата на върха на блока Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка тази година, ще трябва да го задържи при пристигането му.

По време на пресконференция, организирана съвместно с гостуващия президент на Финландия Саули Ниинистьо, Рамафоса каза, че управляващата партия е решила да се оттегли от международния правен орган.

Южноафриканският президент посочи, че до решението се е стигнало заради възприетото лошо отношение към някои държави.

Той добави, че би искал темата за лошото третиране да бъде обсъдена в по-голямата международна общност, но междувременно африканската страна ще трябва да се оттегли, предаде АФП. Заповедта за арест на Путин беше издадена след обвиненията за това, че Кремъл незаконно е депортирал украински деца.

Рамафоса също така отбеляза, че въпросът за ареста на Путин продължава да се разглежда.

Южна Африка и преди е отказвала да осъди инвазията в Украйна. Президентът на страната иска Южна Африка да остане неутрална и предпочита диалога за прекратяване на войната, пише БГНЕС.

Това не е първото оттегляне на Южна Африка от МНС. Предишният опит беше през 2016 г., когато суданският президент Омар ал-Башир посети страната за среща на върха на Африканския съюз. Тя отказа да го арестува, въпреки че тогавашният судански лидер беше изправен пред заповед за арест от МНС заради предполагаеми военни престъпления.

Спорното решение за изтегляне беше отменено от вътрешен съд, след като беше обявено за неконституционно. 

Снимка: БГНЕС