Медведев: Полша флиртува с идеята да погълне голяма част от Украйна, може да е заплаха

Германците и французите вече подкрепят териториалните апетити на поляците, заяви председателят на Съвета за сигурност на Русия

24.04.2023 | 23:03 Редактор: Вяра Димова
Медведев: Полша флиртува с идеята да погълне голяма част от Украйна, може да е заплаха

Полша флиртува с идеята да погълне голяма част от Украйна, което би представлявало заплаха за други европейски страни. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Полша стигна до извода, че моментът е сега или никога по отношение на шансовете ѝ да погълне каквото и да е останало от държавата Украйна. Очевидно никой от халюциниращите полски лунатици не се замисля за потенциалните последствия", написа той в Telegram.

Медведев изтъкна, че "германците и французите вече подкрепят териториалните апетити на поляците". Освен това е видимо дори за неопитно око, че този проект, насочен към отслабване на Стария свят, се е зародил във Вашингтон, добави политикът.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия посочи и искането на Полша Берлин да ѝ изплати репарации в размер на 1,5 трилиона долара за щетите, нанесени на източноевропейската страна по време на Втората световна война. По негови думи "това е само началото", тъй като поляците "от векове са свикнали да живеят за сметка на другите".

"Като се има предвид ненаситната амбиция на Варшава, може да се очаква да поиска територии от Германия, както вече се случва с чешките земи. Именно тогава европейските лидери внезапно ще се опомнят. И когато това се случи, ще ни помолят за помощ и сами ще излязат с нов договор за европейска сигурност, целящ да овладее една буйстваща Полша", продължи Медведев, цитиран от dnes.bg.

Според него трябва да се разбере, че "Полша - с или без части от Украйна - вече е образувание, което е враждебно към нас. Присъствието на бандеровци в полската армия няма да се промени особено, нито ще окаже влияние за точния прицел на ракетите "Сармат", "Калибър" и "Циркон", завърши Медведев.

Снимка: БГНЕС