Саудити спасяват българи от смъртоносните сражения в Судан

Най-малко 150 чуждестранни граждани са били изведени със съдействието на военноморските сили на Саудитска Арабия

24.04.2023 | 13:40 Редактор: Юлиан Христов

Внезапно избухналият конфликт в Судан между армията и паравоенната група "Сили за бърза подкрепа" постави в безизходица хиляди чужденци в страната, включително дипломати и хуманитарни работници. В резултат редица държави започнаха да евакуират своите граждани от африканската държава, включително и България.

Най-малко 150 чуждестранни граждани са били евакуирани от Судан със съдействието на военноморските сили на Саудитска Арабия. 

В изявление на българското външно министерство се посочва, че се извеждат граждани и дипломати от страни от Европейския съюз, включително и българи. Очаква се ведомството да предостави повече информация на пресконференция по-късно днес. 

Хора от 12 държави, сред които американци, французи, германци и 91 саудитски граждани са били изведени от Порт Судан през нощта. Пристанището на брега на Червено море е разположено на около 650 километра от столицата Хартум. Евакуираните са пристигнали невредими в Джеда, Саудитска Арабия. 

"Днес, по мое разпореждане, армията на САЩ извърши операция по евакуирането на американските правителствени служители от Хартум. На конвоя беше осигурена цялата необходима защита по пътя от Хартум до Порт Судан", каза американският президент Джо Байдън в изявление. 

Работата на американското посолство в Хартум е временно преустановена, а американските дипломати и техните семейства са успешно евакуирани от страната.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС