Папа Франциск: В центъра на Европа бушуват ледените ветрове на войната

Посещението му в Унгария започва в петък

24.04.2023 | 07:46 Редактор: Искра Ангелова
Папа Франциск: В центъра на Европа бушуват ледените ветрове на войната

След молитвата Царице Небесна папата припомни предстоящото си апостолическо пътуване, от 28 до 30 април, до Будапеща, Унгария, като завършек на визитата му през 2021.

Посещението в Унгария, което започва в петък, в центъра на Европа, "където продължават да бушуват ледените ветрове на войната", докато "движението на толкова много хора поставя спешни хуманитарни въпроси на дневен ред", вълнува папа Франциск през тази неделя от пасхалното време.

"Идващият петък ще отпътувам за три дни до Будапеща, Унгария, като завършек на пътуването, което направих през 2021 г. за Международния евхаристиен конгрес. Това ще бъде възможност да прегърна отново Църква и народ, толкова скъпи. Това ще бъде и пътуване до центъра на Европа, над която продължават да бушуват ледените ветрове на войната, докато движението на толкова много хора поставят на дневен ред неотложни хуманитарни въпроси", каза папа Франциск.

"Искам да се обърна с обич към вас, унгарски братя и сестри, в очакване да ви посетя като поклонник, приятел и брат на всички, и да се срещна и с вашите власти, епископи, свещеници и богопосветени, с младите хора, студентите и бедните. Знам, че подготвяте посещението ми с толкова много усилия: благодаря ви от сърце за това. И моля всички да ме придружават с молитва в това пътуване", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Папата не забрави да отправи апел и за изтерзаната Украйна.

"И нека не забравяме нашите украински братя и сестри, все още измъчвани от тази война", заяви той.

Снимка: БГНЕС