Нови сблъсъци в Судан: Над 150 чужди граждани са изведени, сред тях и българи

Предстои да бъдат евакуирани дипломати и граждани от Великобритания, Франция и Китай

23.04.2023 | 13:56 Редактор: Вяра Димова

Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Судан. Успешно са изведени основно граждани на страни от Персийския залив, но има и от България. Саудитското външно министерство съобщи, че те са в безопасност.

Пореден ден нови сблъсъци в Судан, където двама от най-влиятелните генерали в страната се сражават за надмощие повече от седмица. Американски военни са евакуирали дипломати на Съединените щати и техните семейства от Хартум, потвърди президентът Джо Байдън. 

"Американското командване в Африка следи ситуацията, подготвяме се за различни непредвидени ситуации", заяви пресскеретарят на Белия дом Карин Пиър.

Обстановката в Судан остава напрегната на фона на постоянното нарушаване на тридневното примирие, което трябваше да влезе в сила от петък.

Повече от 150 души, включително дипломати и официални лица, пристигнаха невредими в Джеда, в Саудитска Арабия. Сред тях има граждани на България и хора от още 66 националности от 12 държави. 91 души от евакуираните са поданици на Саудитска Арабия.

Според суданската армия предстои да бъдат евакуирани дипломати и граждани от Великобритания, Франция и Китай. Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан. Един от тях е Мохамед Ахмед - американски гражданин, роден в Судан, който се оказва в капан в собствената си родина, пристигнал за погребението на баща си. 

"Вече 6 дни сме без вода. В капан сме. Надявам се всичко тук да приключи скоро и да се прибера у дома", каза Мохамед.

Международното летище Хартум е затворено, пътищата са блокирани. Няма вода, има постоянни прекъсвания на електричеството. Суданските въоръжени сили и техните противници от Силите за бърза подкрепа си отправят взаимни обвинения за нарушаването на примирието. От началото на сраженията повече от 400 души са загубили живота си. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС