Голям процент американци искат да живеят завинаги под наем

Половината от младите имат собствен имот

21.04.2023 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Голям процент американци искат да живеят завинаги под наем

За първи път над половината от представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. - бел. ред.) в САЩ имат собствен дом. Останалите смятат, че жилищната собственост е все повече извън възможностите им, пише Bloomberg.

Процентът на жилищна собственост сред младите хора е достигнал 51,5% през 2022 г., сочат данни от преброяването на населението в САЩ. За поколението, което достигна възраст за собствен дом по време на финансовата криза, жилищната собственост е била огромно усилие. До 30-годишна възраст 42 на сто от представителите на поколението Y са притежавали домове спрямо 48% от представителите на поколението Х и над половината от бейби бумърите.

А хората, които продължават да живеят под наем, започват да мислят, че никога няма да стигнат до собствен дом. Близо една четвърт от представителите на поколението Y планират да живеят под наем завинаги, което е ръст спрямо една седма само три години по-рано, показва допитване на сайта за имотни обяви Apartment List.

Повечето представители на поколението Y, които не са собственици на жилище, казват, че не могат да си позволят покупка в момента, защото нямат първоначална вноска или защото не могат да си позволят да плащат месечните вноски по ипотечните кредити. Около 67% от хората, които искат да имат собствен дом в даден момент от живота си, нямат спестени пари за първоначална вноска, а 18 на сто имат под 10 хил. долара, сочат данните на Apartment List. Около 42% смятат, че едно от най-големите им препятствия пред жилищната собственост е лошото кредитиране. Това е ръст спрямо 39% през 2018 г.

Четете цялата статия в Investor.bg.