Русия атакува Одеса с дронове, войските на Киев убили 20 цивилни в Бахмут

Системите "Patriot" вече са в Украйна

19.04.2023 | 19:16 Редактор: Петя Кръстева

Русия атакува с дронове цели в пристанищния град Одеса. Подкрепяните от Русия сили в района на Донецк в Източна Украйна твърдят, че войските на Киев са взривили жилищни сгради в Бахмут преди два дни, убивайки 20 цивилни.

Същевременно германското правителство потвърди, че зенитните системи "Patriot" вече са в Украйна. Така Германия изпълни обещанието си от януари и достави на Киев сложната ракетна система земя-въздух. На сайта на германското правителство е и пълният списък на въоръжението. Освен системата "Patriot", Берлин е предоставил и ракети за системата и още 16 бронирани камиона Mercedes Benz "Zetro", с което общият им брой до момента е 76. Украйна вече получи зенитно-ракетни системи от САЩ и Нидерландия. Основната функция на "Patriot" е да прихваща и унищожава пристигащи вражески ракети и снаряди. Цената на една батарея Patriot се оценява на 1 милиард долара.

Молдова извика посланика на Русия в страната, за да обяви руски дипломат за персона нон грата, съобщи Ройтерс. Решението е свързано с действията на персонала на руското посолство спрямо молдовски гранични полицаи, които тази седмица на летището в Кишинев са отказали на руски политик на регионално ниво да влезе в страната. Не се съобщава името на служителя на руското посолство, който трябва да напусне Молдова. 

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
Таня
преди 1 година
3
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
2
7 rate up comment rate down comment 4
Прости укри
преди 1 година
Едни други се избиват там,но западните медии го извъртат,че руснаците стрелят по цивилни,което не е така! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 5
Хъм
преди 1 година
Германците януари обещаха и танкове, ама Киев още ги чака, щот обещанията не са като действията. Обещаха танкове и Нидерландия и Испания, но поне имаха чест и миналия месец, официално се отказаха от тази доставка. Полша е готова да си вземе тази част от Украйна, която си е нейна. Сигнализирай за неуместен коментар