В Судан спират огъня за 24 часа заради САЩ, евакуират ранените

Сутринта в суданската столица отекнаха изстрели и експлозии

18.04.2023 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

Враждуващите главнокомандващи в Судан се споразумяха за 24-часово прекратяване на огъня. То влезе в сила от 18 часа (местно време), съобщиха от суданския военен съвет, който официално ръководи страната.

Споразумението беше обявено. след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отправи призиви и към двете страни, на фона на ожесточени сражения в столицата и обстрела на американски дипломатически конвой.

Блинкен е разговарял и с командващия официалната армия, и с лидера на паравоенните сили за бърза подкрепа, който се бори за властта.

"Този инцидент все още се разследва. По първоначалните данни нападението срещу американски конвой е било извършено от сили, свързани със Силите за бърза подкрепа. Действие като това е безразсъдно. Всички американски служители са в безопасност след случилото се, но заплахите към дипломати са абсолютно неприемливи", заяви Блинкен.

Паравоенните сили са одобрили прекратяването на огъня, за да се осигурят безопасно преминаване на цивилните и евакуация на ранените, заяви лидерът на групировката Мохамед Дагало, известен като Хемети.

Сутринта в суданската столица отекнаха изстрели и експлозии, чуваше се и шум от прелитащи самолети. Жителите на съседни градове съобщиха за въздушни удари по сградите и за ответна стрелба.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС