Русия вдигна тихоокеанския си флот в бойна готовност

Въоръжените сили решават задачи по отразяване на агресията на потенциален противник от океанско и морско направление

14.04.2023 | 14:38 Редактор: Юлиан Христов
Русия вдигна тихоокеанския си флот в бойна готовност

Тихоокеанският флот на Руската федерация е вдигнат по тревога в 9:00 часа местно време във Владивосток (02:00 часа българско време) и приведен в най-висока степен на бойна готовност. Моряците са натоварени със задачата да попречат на условен противник да навлезе в южната част на Охотско море и да отблъснат десант на Сахалин и южната част на Курилските острови. 

Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на съвещание с ръководството на военното ведомство, съобщава ТАСС.

Част от Военно-космическите сили на Русия също ще участват в ученията, ръководени от главнокомандващия военноморския флот Николай Евменов. Събитието има за цел да повиши готовността на руската армия за "отблъскване на агресията на потенциален противник от океанските и морските райони", а също така да бъде отработено за осигуряване на действията на стратегически атомни подводници.

Основната цел на проверката е "да се изгради способността на Въоръжените сили да решават задачи по отразяване на агресията на потенциален противник от океанско и морско направление", отбеляза министърът, цитиран от "Фокус".

Участниците в проверката ще трябва да отблъскват масирани ракетни и артилерийски удари, да откриват и ликвидират макет на вражески подводници и да унищожават "вражески“ военноморски ударни групи и наземни цели.

Проверката се провежда на три етапа: привеждане на флота в пълна бойна готовност, разгръщане на силите в постоянна готовност и непосредствено провеждане на подготовка за бойни задачи. 

Снимка: МО на Русия


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
голяма територия, трудно се пази Сигнализирай за неуместен коментар