ЕС санкционира руската наемническа група "Вагнер"

Причината - активно участие във войната срещу Украйна

13.04.2023 | 23:00 Редактор: Михаела Димитрова
ЕС санкционира руската наемническа група

Европейският съюз включи руската наемническа група "Вагнер" в списъка си със санкции заради "активно участие във войната срещу Украйна", предаде АФП.

Групата "Вагнер", която води битки в опит да превземе украинските градове Бахмут и Соледар, вече беше включена през февруари в друг санкционен списък на ЕС за нарушаване на човешките права и "дестабилизиране" на държави в Африка.

Европейският съвет заяви, че новият списък със санкции "допълва" предишния. Според него "Вагнер" е добавен наново в списъка "за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

Фактът, че Вагнер е включен два пъти в списъка, "подчертава международното измерение и сериозността на дейностите на групата, както и дестабилизиращото ѝ въздействие върху държавите, в които действа", се казва в изявление на Съвета.

Физическите и юридическите лица, включени в списъка със санкции на Европейския съюз, подлежат на замразяване на активите в ЕС, забрана за пътуване и забрана за всяко лице или фирма от ЕС да им предоставя средства, информира БГНЕС.

През изминалата година ЕС прие 10 последователни пакета от санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Няма свободна медия
преди 1 година
ЕC комисияta начело с тази продажна некадърна мошеничка трябва да са в затвора и заменени от хора които се грижат за европа а не за себе си и господаря си. Сигнализирай за неуместен коментар