Бразилският президент в Китай: Завръщаме се на международната сцена

"Времето, когато Бразилия отсъстваше от важните световни решения, е в миналото", каза Лула да Силва

13.04.2023 | 21:46 Редактор: Михаела Димитрова
Бразилският президент в Китай: Завръщаме се на международната сцена

Времето, когато Бразилия отсъстваше от важните световни решения, е в миналото. Бразилия се завръща! Това каза президентът Луис Инасио Лула да Силва  по време на държавно посещение в Китай, предаде Франс прес.

"Ние се завръщаме на международната сцена след необяснимо отсъствие", допълни той.

Лула ще прекара деня в Шанхай, преди да се отправи към китайската столица, за да се срещне с президента Си Дзинпин, с когото се очаква утре да обсъди войната в Украйна

Както Китай, така и Бразилия се позиционират като посредници в конфликта, въпреки опасенията на Запада, че те са прекалено приятелски настроени към руския президент Владимир Путин.

Шанхайският етап от пътуването на Лула подчерта друга основна цел на визитата - задълбочаване на икономическите връзки между двете страни. Китай е най-големият експортен пазар на Бразилия, който купува соя, говеждо месо и желязна руда на стойност десетки милиарди долари, подчертава БГНЕС.

След като се завърна на поста си през януари и бе начело на Бразилия от 2003 до 2010 г., Лула се стреми да изглади отношенията си с Китай, след като те се влошиха при управлението на Жаир Болсонаро.

Снимка: БГНЕС