Резников: Кремъл смята войниците си за пушечно месо, 500 на ден падат в Бахмут

"Мечтите на Кремъл за достигане на границите на Донецка и Луганска област ще рухнат", подчерта министърът

10.04.2023 | 21:50 Редактор: Петя Кръстева
Резников: Кремъл смята войниците си за пушечно месо, 500 на ден падат в Бахмут

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че руските военни са започнали да преместват техниката си на по-големи разстояния заради западните оръжия, с които разполага Украйна. Той разкри това в интервю за "Делфи", цитирано от "Украинская правда".

"Въпреки това не щадят войниците си и са готови да загубят дори 3 милиона войници, надявайки се да покрият загубите поради завземането на "половината Украйна". Руснаците са враг, с който е много трудно да се бориш. Те се учат много бързо. В резултат на това се променя и тактиката на водене на военни действия", заяви Резников.

Той припомни, че при нахлуването си в Украйна руснаците са вървели "напред в колони, без артилерийско прикритие, разузнаване, без страх от нищо,  носейки със себе си парадна униформа и мислейки, че след три дни ще  маршируват из центъра на Киев". 

"Излезе им скъпо. Разбихме тези колони, прерязахме логистичните им вериги. Това доведе до първия, както те го нарекоха, "жест на добра воля" - освобождаването на Киевска, Черниговска и Сумска област. Друга проява на "добра воля" се проведе на Змийския остров, след това в Харковска област и Херсон", отбеляза той.

Резников каза, че от май Украйна е започнала да получава от партньори "неща, които променят хода на играта - като 155-мм артилерийски системи, а от средата на лятото е получила втора поддръжка, която значително променя всичко - HIMARS и други реактивни системи за залпов огън (РСЗО)". Според него това е ключът към успеха в посока Харков и Херсон. 

Резников изтъкна, че след Втората световна война Кремъл все още възприема войниците "просто като пушечно месо" и използва "тактика на месомелачката". 

"В Бахмут тяхната "пълзяща" атака продължава вече шести или дори седми месец. Те използват щурмови вълни, атакуващи тактики. Може да има 10 или 12 такива вълни, които директно следват една след друга. Само в Бахмут заради това те имат до 500 убити и ранени войници на ден", категоричен беше той, цитиран от "Фокус".

Според Резников дори "мечтите и плановете на Кремъл за достигане на границите на Донецка и Луганска област възможно най-скоро ще рухнат", пълзящото настъпление на Руската федерация "ще се провали". Той е на мнение, че "времето сега ще бъде в полза на Украйна", позволявайки да се подготвят части да се усвоят нови системи и да се получат допълнителни сили за ПВО от партньори.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ти ли?
преди 1 година
Точно този господин ли, който заяви, че украинските войници проливали кръвта си, за да изпълнят мисия на НАТО. Сигнализирай за неуместен коментар