В Тексас забраниха ефективно хапче за аборт

Президентът Джо Байдън обеща да се бори с това решение

08.04.2023 | 09:50 Редактор: Тодор Петров
В Тексас забраниха ефективно хапче за аборт

Федерален съдия в Тексас отмени издаденото преди две десетилетия одобрение на безопасно и ефективно хапче за аборт - последният залп в консервативната битка срещу репродуктивните права в САЩ, предава АФП.

Ако остане в сила, решението на назначения от Доналд Тръмп ще отмени разрешението, дадено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лекарство, широко използвано за прекъсване на нежелана бременност.

FDA и Министерството на правосъдието подадоха жалби срещу решението, а президентът Джо Байдън обеща да се "бори с това решение".

"Съдебният иск и това решение са още една безпрецедентна стъпка в отнемането на основни свободи на жените и излагането на риск на тяхното здраве", каза той в изявление.

Но като илюстрация на това колко дълбоко е разделението по отношение на абортите в американското общество, съдия в щата Вашингтон малко по-късно постанови в отделно дело, че достъпът до лекарството трябва да бъде запазен в повече от дузина щати.

Двойните правни становища, както и обжалванията, означават, че въпросът почти сигурно ще бъде отнесен до Върховния съд. Миналата година доминираният от консерваторите състав отмени историческото решение по делото "Роу срещу Уейд", което в продължение на половин век закрепваше правото на жената на аборт.

Реакцията на решението от Тексас беше бърза. Байдън го нарече идеологическа атака срещу правата и свободите на жените, пише БГНЕС.

"Съдът замени с решението си FDA, експертната агенция, която одобрява лекарствата. Ако това решение остане в сила, тогава на практика няма да има рецепта, одобрена от FDA, която да е защитена от този вид политически и идеологически атаки", заяви американският президент.

Снимка: Bloomberg.com