Учени правят изследвания за бъдещи епидемии, какво ни очаква?

Целта на проекта е да бъде установено как патогенни агенти могат да засегнат хората

07.04.2023 | 23:05 Редактор: Искра Ангелова
Учени правят изследвания за бъдещи епидемии, какво ни очаква?

С падането на нощта в гора на п-в Юкатан ветеринарят Омар Гарсия взима на светлината на челна лампа проби от прилепи за изследване на зоонозите -  болести, които се предават чрез контакт от животните на човека и обратно, предаде АФП.

Прилепите се смятат за резервоари на вируси.

Изследователската програма е френско-мексиканска. Учените работят върху зоонотични патологични агенти - вируси, бактерии, паразити, каквито пораждат редица епидемии напоследък в тропическите зони, например Ебола.

Що се отнася до Ковид-19, според специалистите е много вероятно пандемията да е възникнала след предаване на вируса от животно на човек, евентуално на пазара Хуанан в Ухан. 

Американски експерти защитават и хипотеза за изтичане на вируса от лаборатория - нещо, което китайските власти оспорват, съобщава БТА.

Във всички случаи заплахата не е изчезнала. Смята се, че от 500 000 до 800 000 вируса от животински произход могат да засегнат човека. Затова специалисти от френския Научно-изследователски институт (НИИ) и от Националния автономен университет в Мексико избраха Юкатан - рискова тропическа зона, каквито са и други подобни в Централна Африка и Югоизточна Азия.

Целта на проекта е да бъде установено как патогенни агенти, които са разпространени сред животни, птици, гризачи и комари, могат да засегнат хората, каза Одре Арнал от НИИ.