Киев: Русия продължава да ни атакува по суша, но е важно предимството във въздуха

"Въздушните атаки се извършват предимно от кораб", каза говорителят на ВВС на Украйна

07.04.2023 | 16:17 Редактор: Искра Ангелова
Киев: Русия продължава да ни атакува по суша, но е важно предимството във въздуха

За да бъде успешно контранастъплението на украинската армия, тя трябва да има предимство във въздуха над руснаците. Това заяви говорителят на военновъздушните сили (ВВС) на Украйна Юрий Игнат в хода на брифинг за медиите, предав РБК-Украйна.

"За да бъде успешна една офанзива, на първо място е необходимо да се спечели превъзходство във въздуха. Без превъзходство във въздуха провеждането на настъпателни операции под обстрел от въздуха на противника е, меко казано, доста труден въпрос", констатира той.

Игнат отбеляза, че руснаците продължават да атакуват по суша. Въздушните атаки се извършват предимно от кораби. Те използват управляеми авиационни бомби и други ракетни оръжия.

"Ние водим противовъздушна битка, поразяваме ракетите, а понякога и вражески самолети, когато се приближават близо до нашите граници. Следователно, да кажем, че контранастъпление трябва да се проведе сега, без реално да укрепим нашето въздушно господство, нашето предимство едва ли е възможно", добави Игнат, цитиран от "Фокус".

Украйна разбира, че сега има засилване от западните страни. Скоро украинската армия ще има системи за противовъздушна отбрана Patriot и Samp-T, заедно с хора, които са се научили да работят с тези системи. Така че това ще засили предимството на Украйна в определени региони, където ще бъде решено да се поставят тези комплекси.

В същото време Игнат отбеляза, че би искал скорошно решение за предоставяне на Украйна на модерни многоцелеви самолети от поколение 4+. Говорим по-специално за F-16, защото той наистина би помогнал на ВСУ "бързо да сбъдне мечтите си".

Володимир Зеленски отбеляза, че няма значение кои изтребители получава Украйна, основното е авиационните доставки да продължат.

Снимка: БГНЕС