ООН: За пръв път от началото войната има сериозен спад в цените на храните

Понижението е с 20,5% от март миналата година

07.04.2023 | 14:30 Редактор: Вяра Димова
ООН: За пръв път от началото войната има сериозен спад в цените на храните

Цените на храните в световен мащаб все още са високи, но са спаднали с една пета в сравнение с преди една година, се съобщава в доклад на ООН, предаде АФП. Покачването на цените до рекордно високи месечни стойности се случи, след като Русия нахлу в селскостопанската сила Украйна и едновременно с други кризи.

Цените са се понижили с 20,5% от март миналата година след 12-и пореден месечен спад, заяви Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), специализирана агенция на ООН.

При публикуването на последните си данни, проследяващи месечните промени в международните цени на хранителните стоки, ФАО заяви, че храните остават скъпи, особено за развиващите се страни, силно зависими от вноса. Спадът на базисните цени е "обусловен от понижението на световните търговски котировки на зърнени култури и растителни масла", съобщава агенцията, цитирана от БГНЕС.

Индексът на ФАО е със средна стойност 126,9 пункта, което е с 2,1% по-малко от края на февруари и с 20,5% по-малко от март 2022 г.

"За спада допринесе съчетанието от достатъчно доставки, слабото търсене на вносни стоки и разширяването на Черноморската инициатива за зърно", се посочва в доклада.

Сделката, договорена от Турция и ООН, позволява на Украйна - един от най-големите производители на зърно в света - да изнася зърно през безопасен коридор в Черно море.

Споразумението беше договорено след руската инвазия през февруари 2022 г., която блокира 20 млн. тона от украинското зърно в пристанищата.

Снимка: pixabay