Близо 2,6 млн. турци живеят в палатки или контейнерни къщи

Поставени са основите на постоянните жилища за населението

07.04.2023 | 12:48 Редактор: Петя Кръстева
Близо 2,6 млн. турци живеят в палатки или контейнерни къщи

След най-смъртоносното земетресение в историята си Турция е осигурила подслон на близо 2,6 милиона души, засегнати от силните трусове в южния регион, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, предаде АФП.

Той присъства на вечеря ифтар в палатковия град в околия Пазарджък - епицентър на първото земетресение на 6 февруари.

По време на вечерята, Сойлу разговаря с областния управител на Кахраманмараш Омер Фарук Кошкун и областния управител на Къръккале Бюлент Текбийкоглу. Те заявиха, че вече 59 дни продължават борбата да излекуват "раните" от земетресението.

Китай изпраща близо 65 000 контейнерни къщи в зоната на земетресението. Тези сгъваеми контейнерни къщи са предназначени за спешна употреба и съдържат всичко от основна необходимост В тях е интегрирана електрическа система, с помощта на която осигуряват безопасен подслон за хората в засегнатите от земетресението райони, предаде БГНЕС.

Положени са основите на постоянни жилища, отбеляза Сойлу, като допълни, че властите непрекъснато се опитват да увеличат броя на палатките и контейнерите, в които пострадалите от земетресението могат да живеят временно.

След вечерята Сойлу разгледа няколко от палатките в лагера и обеща да посрещне нуждите на пострадалите възможно най-скоро.

Снимка: БГНЕС