Швеция екстрадира турски гражданин заради целта да влезе в НАТО

Отказва обаче да предаде шведски гражданин, когото турското правосъдие обвинява

07.04.2023 | 11:10 Редактор: Тодор Петров
Швеция екстрадира турски гражданин заради целта да влезе в НАТО

Швеция се съгласи да екстрадира турски гражданин в съответствие с искането на Анкара. Става дума за 29-годишния Йомер Алтън, който в Турция е осъден на 15 години затвор за измама, обяви шведското министерство на правосъдието. Екстрадицията ще бъде извършена в контекста на продължаващия отказ на Турция да се съгласи с приемането на Швеция в НАТО, припомня ARD.

Същевременно обаче Стокхолм отказва да предаде един шведски гражданин, когото турското правосъдие обвинява в членство в "терористична организация". "Шведски гражданин не бива да бъде екстрадиран", се обоснова правосъдното министерство.

Екстрадицията на лица, издирвани от турското правосъдие, е един от спорните въпроси, заради които Турция и до момента отказва да одобри членството на Швеция в Алианса. Анкара принципно изисква от правителството в Стокхолм по-твърд подход срещу кюрдските активисти в Швеция, които определя като "терористи. 

Предпоставка за сегашната екстрадиция на Алтън е това, че неговият случай отново ще бъде гледан от съда в Турция. Шведското министерство на правосъдието се съгласи да екстрадира Алтън едва след като получи за това зелена светлина от Върховния съд. В писмено решение на правителството се заявява, че сега вече "нищо не пречи" Алтън да бъде предаден на турските власти, пише DW.

След като заедно с Финландия подаде молба за присъединяване към НАТО през май 2022 година, Швеция се съгласи да изпълни две от турските заявки за екстрадиране. Те обаче са много повече, като останалите се отхвърлят от шведското правителство. Сред тях например е тази за предаването на бивш главен редактор на турския вестник "Заман", когото Анкара обвинява, че е замесен в опита за държавен преврат от 2016 година.

Снимка: БГНЕС