Турция е големият печеливш от санкциите на ЕС: Купува милиони барели дизел от Русия

Южната ни съседка внася евтино гориво от Руската федерация, а може да изнася своето на висока цена

07.04.2023 | 09:40 Редактор: Петя Кръстева
Турция е големият печеливш от санкциите на ЕС: Купува милиони барели дизел от Русия

Турция зарежда милиони барели дизел от Русия, които страните от Европейския съюз вече не могат да купят.

Доставките на дизелово гориво в Турция от Русия миналия месец скочиха до най-високото си ниво от поне седем години, показват данните на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg. Това следва санкциите в началото на февруари, които спират държавите от ЕС да купуват внос на руско гориво по море в отговор на нахлуването в Украйна.

Въпреки че се очакваше Турция да вземе повече руски барели, след като ограниченията започнаха да влизат в сила, мащабът изглежда впечатляващ. Потоците надхвърлиха 10 милиона барела през март - почти 50% спрямо февруари и достатъчно, за да задоволят търсенето на страната поне за няколко седмици. Освен това, е потенциално доходоносно, тъй като Турция вероятно се снабдява с гориво на атрактивни цени.

"Турция печели най-много, тъй като получава достъп до проблемния руски газьол/дизел", каза Юджийн Линдел, ръководител на рафинираните продукти в консултантската компания Facts Global Energy, добавяйки, че това също означава, че Русия намира купувач за своите доставки.

Тъй като Турция все още може легитимно да внася дизелово гориво от Русия, търговците потенциално могат да доставят сравнително евтини барели, за да посрещнат енергийните нужди на страната. В същото време собствената продукция на Турция може да се продава на по-висока цена в ЕС.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
за държавата
преди 1 година
Турция има управници, които мислят! Не са като нашите ***.... Сигнализирай за неуместен коментар