СЗО към Китай: Кажете истината за произхода на Ковид-19, това не е игра

Определянето на произхода на болестта може да помогне за предотвратяването на бъдещи пандемии, заяви Тедрос Гебрейесус

06.04.2023 | 22:43 Редактор: Елеонора Танева
СЗО към Китай: Кажете истината за произхода на Ковид-19, това не е игра

Световната здравна организация е сигурна, че Китай разполага с много повече данни, които биха могли да хвърлят светлина върху произхода на Ковид-19, и поиска от Пекин незабавно да сподели цялата необходима информация, предаде АФП.

"Без пълен достъп до информацията, с която Китай разполага... всички хипотези са на масата", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в Женева.

"Ето защо помолихме Китай да ни окаже съдействие по този въпрос", каза той и настоя, че ако Пекин предостави липсващите данни, "ще знаем какво се е случило или как е започнало".

Повече от три години след появата на Ковид-19, все още се водят разгорещени дебати около произхода на пандемията.

Въпросът раздели научната общност и дори различни американски правителствени агенции, които са раздвоени между теорията, че вирусът се е пренесъл по естествен път от животните върху хората, и тази, според която вирусът вероятно е изтекъл от лаборатория в Ухан - твърдение, което Китай гневно отрича.

В края на миналия месец се появиха нови доказателства, че кучетата еноти, за които е известно, че могат да пренасят и предават вируси, подобни на вируса SARS-CoV-2, който причинява Ковид, са били на пазар в Ухан, когато болестта е открита за първи път при хора.

Изследователите, които неочаквано се натъкват на генетичните данни, казват, че те подкрепят - но не могат да докажат окончателно - теорията, че вирусът е възникнал при животните, като вероятно първо е прескочил при хората на пазара, информира БГНЕС.

"Необходимо е учените, специалистите по обществено здраве и правителствата да споделят тази информация. Това не е игра", каза Мария ван Керхоув.

Тедрос подчерта жизненоважното значение на това да се стигне до дъното на загадката, като изтъкна, че определянето на произхода на болестта може да помогне за предотвратяването на бъдещи пандемии.

И тъй като официално са регистрирани близо седем милиона смъртни случая в резултат на пандемията - като се смята, че реалният брой на жертвите е няколко пъти по-висок - той заяви, че е налице "морален императив".

"Трябва да знаем отговора, извън всякакво съмнение."