Втората по големина руска банка отчете загуби в размер на 7 млрд. евро

ВТБ беше една от първите изключени от международната платежна система SWIFT

06.04.2023 | 10:40 Редактор: Михаела Димитрова
Втората по големина руска банка отчете загуби в размер на 7 млрд. евро

Втората по големина руска банка ВТБ отчита висока годишна загуба на фона на западните санкции. Според финансовата институция крайният резултат за миналата година е загуба в размер на почти 6,133 млрд. рубли (около 7 млрд. евро). Година по-рано ВТБ бе постигнала нетна печалба от 327 млрд. рубли, предава Ройтерс. 

Някога добре свързаната с международната общност ВТБ беше една от първите банки, които бяха изключени от международната платежна система SWIFT в отговор на войната в Украйна. Главният изпълнителен директор на банката Андрей Костин, довереник на лидера на Кремъл Владимир Путин, също така беше лично санкциониран от Великобритания и САЩ. 

Блокирането от глобалната разплащателна система SWIFT и замразяването на резерви на централната банка на стойност над 300 млрд. долара в чужбина изненадаха Русия. 

"Никой не очакваше, че централната банка ще бъда подложена на санкции и че няма да може да помага с ликвидни средства в чуждестранна валута в онзи труден момент“, отбелязват запознати източници. И все пак за банките подкрепата на централната банка е била от основно значение за устояването на първоначалния удар за бизнеса им.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay