Блинкен: Русия неправомерно е задържала журналиста на WSJ

По негови думи правната процедура за такова решение би трябвало да бъде завършена скоро

05.04.2023 | 19:43 Редактор: Михаела Димитрова
Блинкен: Русия неправомерно е задържала журналиста на WSJ

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза днес, че няма никакво съмнение, че Русия неправомерно е задържала американския журналист на в. "Уолстрийт джърнъл", предаде Асошиейтед прес. Еван Гершкович беше арестуван миналата седмица по обвинения в шпионаж.

Според Блинкен все още няма официално решение за "погрешното" задържане на Гершкович, нещо което би трябвало да повиши приоритета на този случай, що се отнася до американското правителство. По негови думи правната процедура за такова решение би трябвало да бъде завършена скоро.

"В случая на Гершкович трябва да работим по случай на неправомерно задържане. Има процедура за това. Ще позволя тази процедура да бъде изпълнена", допълни американският държавен секретар, цитиран от БТА.

Изявлението на Блинкън беше направено в Главната квартира на НАТО в Брюксел, дни след като той призова руския си колега Сергей Лавров да освободи незабавно Гершкович, както и друг задържан американец – Пол Уилан, за когото вече е установено, че е бил задържан по неправомерно.

Снимка: БГНЕС