Нямат избор: В Украйна чистят полетата от мини, за да засеят новата реколта

1/3 от страната е замърсена от неексплодирали боеприпаси, сочат данни на властите

05.04.2023 | 19:20 Редактор: Вяра Димова
Нямат избор: В Украйна чистят полетата от мини, за да засеят новата реколта

Първият път, когато Александър Хаврилюк се върна във фермата си, след като беше щурмувана и окупирана от руските войски, сълзите се стичаха по лицето му, когато видя какво са оставили. Фермерските му сгради бяха почти напълно унищожени, тежки машини на стойност милиони долари бяха оставени в руини, а миналогодишната реколта от пшеница била изпепелена.

Но най-неотложният проблем за Хаврилук били противопехотните мини, които бяха заровени в неговите 12 квадратни мили околни ниви.

Сега 69-годишният мъж ги изкопава на ръка в отчаян опит да разчисти някои от полетата си преди сезонът на засаждане да започне в началото на април.

"Страхувах се. Но трябва да сея", казва Хаврилюк пред CNN. 

Досега той казва, че е премахнал около 20 мини от полетата си във Валика Комишуваха, близо до град Изиум, използвайки само металотърсач, който сам е закупил. "Отиваш, намираш мината, вземаш пръчка, почукваш я, за да определиш размера, и след това я изкопаваш. А след това я вдигате внимателно и я изваждате", обяснява той. 

Фермерите в цяла Украйна са изправени пред тежък избор: да почистят полетата от експлозиви, за да се подготвят за сезона на засаждане, или да обмислят още една година без доходи, пише dnes.bg.

Руската инвазия вече задуши износа на зърно от Украйна, една от големите житници в света, и допринесе за рязкото покачване на цените на основни продукти като хляб и зърнени храни, дори със сделка с посредничеството на ООН, която позволи преминаването на украински кораби през Черно море.

Украинските военни изчисляват, че около една трета от страната в момента е замърсена от неексплодирали боеприпаси, което застрашава тазгодишната реколта, като оставя огромни площи плодородна земя да лежат в латентно състояние поради смъртоносните останки от война, която все още се води.

Снимка: БГНЕС