Русия: Украйна използва деца за жив щит, обвиненията за военни престъпления са неверни

Комисарят по правата на детето на Федерацията подчерта, че винаги е търсила съгласието на родителите

04.04.2023 | 18:08 Редактор: Петя Кръстева
Русия: Украйна използва деца за жив щит, обвиненията за военни престъпления са неверни

Руският комисар по правата на детето, която заедно с президента Владимир Путин беше обвинена от Международния наказателен съд (МНС) във военни престъпления в Украйна, подчерта, че тези обвинения са неверни и неясни, съобщи Ройтерс.

На 17 март базираният в Хага МНС издаде заповеди за арест на Путин и Мария Лвова-Белова, руския комисар за правата на децата. Мотивът им бяха обвиненията, които трибуналът повдигна срещу нея за военно престъпление, свързано с незаконно депортиране на деца от райони на Украйна, окупирани от руските сили.

МНС заяви, че разполага с информация, че стотици деца са били депортирани от сиропиталища и домове за деца, намиращи се в районите на Украйна, за които претендира Русия. Някои от тези деца са били дадени за осиновяване в Русия.

Лвова-Белова заяви на пресконференция в Москва, че винаги е търсено съгласието на родителите на децата и че комисията винаги е действала в името на интересите на детето. Ако е имало някакви конкретни проблеми с конкретни семейства, тя заяви, че е готова да помогне за решаването им.

"За президентския комисар за правата на децата остава неясно какво представляват обвиненията на Международния наказателен съд и на какво се основават те," гласи отделно изявление на нейната комисия за работата на институцията, което беше публикувано преди пресконференцията.

"Използването на формулировката "незаконно депортиране на деца" в официалното изявление на МНС буди недоумение", се казва в него. Също така от комисията заявяват, че не са получили никакви документи от МНС, чиято юрисдикция Русия не признава, пише БТА.

В представен от Лвова-Белова бюлетин за работата ѝ се казва, че украинските власти действат против интересите на децата, включително като не ги евакуират от районите на бойни действия, и "ги използват като жив щит за украинските военни и неонацистките сили",  предаде ТАСС.

Комисарят също така посочи, че от февруари миналата година досега Русия е приела над 5 млн. бежанци от Донбас, включително 730 000 деца.

Снимка: БГНЕС