Financial Times: Русия конфискува паспорти, за да спре дезертьорството

Натиск отразява дълбоките подозрения на Кремъл и ФСБ

03.04.2023 | 17:30 Редактор: Вяра Димова
Financial Times: Русия конфискува паспорти, за да спре дезертьорството

Руските служби за сигурност конфискуват паспортите на висши служители и ръководители на държавни компании, за да предотвратят пътувания в чужбина, тъй като в режима на президента Владимир Путин се шири параноя от изтичане на информация и дезертьорство, пише Financial Times.

С оглед на все още продължаващата инвазия на Русия в Украйна служителите по сигурността са затегнали изискванията за пътуване в държавния сектор, като са поискали от някои видни фигури и бивши служители да предадат документите си за пътуване, заявиха няколко души, запознати с въпроса.

Засиленият натиск отразява дълбоките подозрения на Кремъл и ФСБ, агенцията наследник на КГБ, относно лоялността на руския граждански елит, много от които в частен план се противопоставят на войната в Украйна и се притесняват от нейното въздействие върху начина им на живот.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, потвърди, че Русия е затегнала ограниченията за пътуване в чужбина за някои, които работят в "чувствителни" области. "За това има по-строги правила. На някои места те са формализирани, а на някои места зависят от конкретно решение... за конкретни служители", каза той пред Financial Times. 

Още от съветско време руските служители с достъп до държавни тайни от средно ниво са задължени да оставят паспортите си в сейф, управляван от "специален отдел", внедрен в техните министерства и компании. Но според бивши служители и ръководители руските служби за сигурност рядко са прилагали тези правила.

Това се промени след нахлуването в Крим през 2014 г., когато службите за сигурност започнаха да предупреждават да не се пътува до страни като САЩ или Обединеното кралство. След пълномащабното нахлуване в Украйна миналата година ограниченията се прилагат много по-широко и зависят до голяма степен от капризите на отделни служители по сигурността, внедрени в държавните институции, казват източниците.

Поради тази причина мерките за сигурност се различават в различните държавни институции, като някои от тях изискват дори от средни фигури да се въздържат от пътувания в чужбина, а други дават общо разрешение на висши служители да пътуват в чужбина в рамките на разумното.

Руските служби за сигурност имат почти пълна свобода на действие при тълкуването на правилата съгласно измененията на законите за държавната тайна, шпионажа и измяната, каза Прокопенко. Тя напусна централната банка след инвазията миналата година и сега е гостуващ сътрудник в Германския съвет за международни отношения.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС