Шолц направи плашеща прогноза за конфликта в Украйна: Русия не може да диктува мир

Киев се надява атаките да бъдат прекратени още през 2023 г.

01.04.2023 | 09:22 Редактор: Петя Кръстева
Шолц направи плашеща прогноза за конфликта в Украйна: Русия не може да диктува мир

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че конфликтът в Украйна може да се проточи няколко години. Шолц изрази това мнение по време на конференцията "Der F.A.Z.-Kongress 2023".

"Ще направим всичко възможно, за да продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Може да се случи така, че този конфликт да се проточи две, три, четири години. Това ще бъде изпитание за всички нас", смята той.

Според него, когато става въпрос за държавните граници, Москва не може да се позовава на предишните международни споразумения, които вече не са валидни. "Украйна не трябва да губи. Не може да има мир, диктуван от Русия", категоричен бе Шолц, цитиран от "Труд".

В същото време Киев не е готов да приеме подобна прогноза за продължителността на конфликта. Андрий Мелник, бившият посланик на Украйна в Берлин, заяви по време на същата конференция, че властите в Киев се надяват да постигнат мир още през 2023 г.

По-рано председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук подчерта необходимостта от бърза победа. "Не сме в състояние да се борим до пълно изтощение", каза той в интервю за "The Times".

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 1
Памела Тодорова
преди 1 месец
Германия ще помага на Украйна до пълното осоляване! Сигнализирай за неуместен коментар