Северна Македония заличи втори български клуб. Ще реагираме ли?

Затвориха клуб "Цар Борис Трети" в Охрид

31.03.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

В Северна Македония заличиха втори български клуб десетина дни след закриването на този в Битоля. Със заповед на министъра на правосъдието Кренар Лога се затваря клуб "Цар Борис Трети" в Охрид. 

Заличаването става след законови поправки, които влязоха в сила със задна дата. Мярката се предприема след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни се произнесе отрицателно за клуба в Охрид. 

Следващият ход е на Централния регистър, който трябва да изтрие името "Цар Борис Трети" от системата. Според комисията "евентуалното назоваване на сдружение с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост сред македонското общество, защото Борис III е отговорен за престъпления, извършени по време на т.нар. българската окупация през Втората световна война". 

Проблемът, според главния редактор на на "Tribuna.mk", е, че тези, които по-активно работят за сближаване на хората от двете страни на границата не са под контрола на македонската власт. 

"Пред народа се показва "силата" на държавата, че не е желателно да сте в такива клубове, да организирате такива клубове, защото ние сме тук и внимаваме какво правите. И българите в РСМ, които не са толкова активни, остават все още в една ситуация като на доброволен домашен арест", заяви Атанас Величков.

Българските клубове в съседката ни неведнъж бяха обект на посегателство. Жестоко пребитият, и лекуван след това в България Християн Пендиков, е секретар именно на клуба "Цар Борис Трети", който последва съдбата на клуба "Ванче Михайлов" в Битоля, открит официално в присъствието на български представители миналия април.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС