ЕС търси правен начин да блокира руския втечнен газ извън санкциите

След началото на войната в Украйна страните от ЕС са платили 12 млрд. евро за покупката му

29.03.2023 | 14:43 Редактор: Петя Кръстева
ЕС търси правен начин да блокира руския втечнен газ извън санкциите

Съветът на енергийните министри на страните членки на Европейския съюз ще потърси начини за правни ограничения на вноса на втечнен газ от Русия, съобщава Ройтерс. Реално това може да стане без включване в санкционен пакет - чрез забрана руски фирми да участват в търгове за разпределяне на капацитет на инфраструктурата.

Това може да се окаже от ключово значение, тъй като за приемането на подобно решение се изисква квалифицирано мнозинство: 55% или 15 от държавите в ЕС, като те трябва да представляват поне 65% от общото население на ЕС. В същото време включването в санкционен режим изисква пълното единодушие на 27-те държави от общността.

Предложението е част от плановете за реформа на газовите пазари в ЕС. То трябва да бъде съгласувано с Европейския парламент, като процедурата може да отнеме месеци.

По данни на ЕС през 2022 година в общността са били внесени 22 млрд. куб. метра втечнен газ спрямо 16 млрд. куб. метра година по-рано. Мозъчният тръст Bruegel изчислява, че след началото на войната в Украйна страните от ЕС са платили 12 млрд. евро за покупката на втечнен газ. Според анализаторите през тази година сумата може да намалее до малко над 9 млрд. евро в резултат на различни санкции или ограничения, пише investor.bg

За цялата минала година страните от ЕС са платили малко под 140 млрд. евро за енергоресурси от Русия, от които 83 млрд. евро за петрол и 53 млрд. евро за газ (общо тръбен и втечнен), допълват от организацията. За сравнение - през 2021 година ЕС е платила 123 млрд. евро за руски изкопаеми горива. Войната в Украйна обаче предизвика на няколко пъти паника на енергийните пазари и рекордни цени на газа през август, откъдето и по-високата сума през миналата година. Търговията обаче започна да се успокоява на фона на необичано меката зима и достатъчните количества алтернативен газ за Европа. 

В последните седмици цената на газа на референтната за повечето договори за доставка нидерландска борса TTF се движи около ниво от 40 евро за мегаватчас. 

Снимка: БГНЕС