Има ли интерес Сърбия да закупи газ от Гърция през България?

Президентът Александър Вучич разговаря с гръцкия си колега Катерина Сакеларопулу

28.03.2023 | 16:12 Редактор: Михаела Димитрова
Има ли интерес Сърбия да закупи газ от Гърция през България?

Сърбия проявява интерес към закупуването на определени количества втечнен нефтен газ (LNG) от Александруполис и да го доставя по изграждащата се междусистемна връзка с България, каза сръбският президент Александър Вучич в разговор с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

"Разполагаме с 528 млн. куб. м газови запаси, които са големи резерви за нашата страна, и се увеличават, защото имаме разрешение да депонираме още 100 млн. куб. м в подземното газово хранилище "Банатски двор" в руската част, а също така има споразумение с Унгария да направим още едно хранилище, което сме наели от нашите партньори в Унгария. Ще разполагаме с повече от 700 млн. куб. м газ, което не е било възможно досега в нашата история", заяви сръбският лидер на съвместна пресконференция.

Той се съгласи със Сакеларопулу, че потреблението на природен газ рязко се увеличава поради по-студения отоплителен сезон и през зимата може да достигне 16 млн. куб. м на ден в Сърбия, предаде БГНЕС.

"Ето защо разговаряхме с нашите гръцки партньори за по-лесен достъп до Александруполис, за да можем да го използваме, когато през октомври завършим междусистемната връзка с България, откъдето при необходимост бихме могли да получаваме от 3 до 3,5 млн. куб. м дневно", посочи сръбският президент.

Снимка: БГНЕС