Украински военни се завърнаха след обучение на Острова, готови са за контраофанзива

Обучени са да управляват танковете Challenger 2

27.03.2023 | 09:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украински военни се завърнаха след обучение на Острова, готови са за контраофанзива

Украински екипажи се завърнаха в родината си след обучение в Обединеното кралство за управление на танкове Challenger 2, които се очаква да бъдат използвани в контранастъплението срещу Руската федерация, съобщава британският вестник The Guardian.

Представители на Въоръжените сили на Украйна отидоха във Великобритания малко след като британският премиер Риши Сунак обяви през януари прехвърлянето на 14 танка Challenger 2. Очаква се украинските екипажи и танкове да бъдат на позиция за пролетното контранастъпление.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че украинските войници ще се върнат в родината си по-добре екипирани и обучени. Ръководителят на тренировъчната мисия подполковник Джон Стоун нарече обучението на украинците "голяма чест", пише "Фокус".

"Всички сме много впечатлени от демонстрираното ниво на компетентност и не се съмняваме, че нашите приятели ще използват танковете Challenger 2 най-ефективно в бъдещи битки в защита на родината си", подчерта Стоун.

В допълнение към 14-те танка Challenger Великобритания изпраща на Украйна 20 бронетранспортьора Bulldog и 30 самоходни артилерийски установки AS-90.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Маке
преди 11 месеца
С 14 танка и 12 въртолета от макета победата е неизбежна!! Сигнализирай за неуместен коментар