Байдън: САЩ не търсят конфликт, но ще защитят със сила военнослужещите си

Това е първият публичен коментар след ударите по ирански обекти

25.03.2023 | 23:05 Редактор: Вяра Димова
Байдън: САЩ не търсят конфликт, но ще защитят със сила военнослужещите си

САЩ ще "защитят със сила нашите военнослужещи", заяви президентът Джо Байдън. По-рано той одобри ответни въздушни удари в отговор на атака с дрон от страна на подкрепяна от Иран групировка в Сирия, при която загина един американец, а други бяха ранени, съобщи Си Ен Ен.

Изглежда обаче, че действията на президента и предупрежденията на американските официални лица не са възпрели атаките, тъй като малко преди изказването му още един американски военнослужещ беше ранен при отделен удар в Сирия.

"Не се заблуждавайте: Съединените щати не търсят конфликт с Иран. Но бъдете готови да защитим със сила нашите военнослужещи", каза Байдън в Канада, където е на двудневно посещение. "Точно това се случи снощи", продължи той, цитиран от БГНЕС.

Изказването на президента бе първият му публичен коментар, след като в четвъртък вечерта САЩ нанесоха удар по ирански обекти, които според Пентагона са били използвани от групировки, свързани с Иранската революционна гвардия.

Отговорът, който според Пентагона е "пропорционално и целенасочено действие, целящо да ограничи риска от ескалация и да сведе до минимум жертвите", дойде след като предполагаем ирански дрон удари обект, в който се помещава американски персонал в страната. Загина американски контрактор, а петима американски военнослужещи бяха ранени.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
А какво търсите в Сирия бе деменцио? Хващайте си парцалите и се прибирайте в краваристан. Присъствието ви в Сирия е незаконно нахлуване и нарушаване на суверенитета на друга страна. Никой обаче нищо не ви казва, но когато изядете някой друг шамат оревавате целия свят като девствена мажоретка. Сигнализирай за неуместен коментар