Трюдо към Байдън: Ще стоим рамо до рамо с Украйна колкото време е необходимо

Путин подцени решимостта на Европа и съюзниците в НАТО, коментира премиерът на Канада

24.03.2023 | 21:50 Редактор: Елеонора Танева
Трюдо към Байдън: Ще стоим рамо до рамо с Украйна колкото време е необходимо

Отава и Вашингтон трябва да стоят "рамо до рамо" с Украйна и нейния народ "колкото е необходимо", за да защитят демокрацията и международния ред. Това заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви по време на срещата си с американския президент Джо Байдън.

"Двамата заедно сме партньори, на които Украйна и светът могат да разчитат", подчерта Трюдо в обръщението си към канадския парламент, на което присъстваха президентът на Съединените щати Джо Байдън и първата дама Джил Байдън по време на тяхната визира в Отава.

"И двамата използвахме санкции, наказателни икономически мерки, за да продължим да изтощаваме военния арсенал на Кремъл... След изтощителна зима Украйна все още устоява", каза още той. И допълни, че руският президент Владимир Путин е "подценил“ решимостта на Европа и съюзници в НАТО, както и смелостта на украинците да защитават страната и културата си.

Руският президент Владимир Путин "беше сигурен, че досега ще успее да разбие НАТО", заяви от своя страна президентът на Съединените щати Джо Байдън, цитиран от БНР.

Той каза, че двете държави са застанали заедно, "за да защитят суверенитета и демокрацията", като похвали военната подкрепа на Вашингтон и Отава за Украйна.

Двете северноамерикански нации са поели ясен ангажимент към съюзниците от НАТО да поддържат военния съюз "силен и обединен", посочи още Байдън.

Президентът на САЩ също така посочи, че неговата страна и Канада са две държави, които споделят най-конкурентния и устойчив икономически регион в света.

Обръщайки се към канадския парламент, Байдън каза, че той и канадският премиер Джъстин Трюдо са поели разрешаването на някои от "най-трудните въпроси", пред които са се изправяли техните страни от "много дълго време".

Байдън също така отбеляза, че веригите на доставки на двете държави са сигурни и надеждни "от край до край", добавяйки, че Вашингтон и Отава ще се фокусират допълнително върху доставките на минерали от първостепенно значение и на полупроводници.

Съединените щати и Канада ще се върнат заедно на Луната и "ще чакват с нетърпение Марс“, каза още президентът на САЩ.

Снимка: БГНЕС