Столтенберг: Путин няма планове за мир в Украйна, Западът трябва да се подготви

Генералният секретар на НАТО ще поиска съюзниците да отделят минимум 2 % от БВП за отбрана

23.03.2023 | 22:36 Редактор: Вяра Димова
Столтенберг: Путин няма планове за мир в Украйна, Западът трябва да се подготви

Владимир Путин няма непосредствени планове за мир в Украйна и затова Западът трябва да се подготви да предоставя смъртоносна помощ на Киев още дълго време, предупреди генералният секретар на НАТО в интервю за "Гардиън".

Йенс Столтенберг заяви, че ще поиска на следващата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс съюзниците да отделят минимум 2 % от БВП за отбрана.

Ожесточените боеве, които в момента са съсредоточени около Бахмут в Източна Украйна, показват, че Русия е готова "просто да хвърли още хиляди и хиляди войници, да вземе много жертви срещу минимални ползи", заяви ръководителят на НАТО, цитиран от БГНЕС.

Според него Русия "протяга ръка към авторитарни режими като Иран или Северна Корея и други, за да се опита да се сдобие с повече оръжия".

Също толкова важно, каза ръководителят на НАТО, ще бъде да се разубеди Китай да доставя оръжие на Русия, която изпитва недостиг на ключови боеприпаси. Китай, чийто лидер Си Дзинпин посети Москва по-рано през седмицата, е бил уведомен от членовете на НАТО, че ще има "последици", ако предостави смъртоносна помощ на Москва. 

Снимка: БГНЕС