Ердоган: Земетресенията могат да разрушат домовете ни, но не и да спрат развитието ни

Турският президент увери гражданите, които са загубили домовете си, че ще бъдат настанени в нови къщи в рамките на година

23.03.2023 | 18:03 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган: Земетресенията могат да разрушат домовете ни, но не и да спрат развитието ни

През цялата си история турската нация успешно се е справяла с предизвикателства и проблеми. Всяко ново изпитание е укрепвало страната ни. Убеден съм, че по същия начин ще се справим и с последиците от земетресението от 6 февруари. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в провинция Кахраманмараш на церемонията по полагането на основите на първия етап от масовото строителство в зоната на бедствието, който включва изграждането на 18 000 жилища.

Държавният глава подчерта, че февруарските земетресения са отнели живота на повече от 50 000 души в Турция, което е една от най-трагичните страници в историята на страната.

"Само в провинция Кахраманмараш живота си загубиха 12 307 души. Земетресенията могат да разрушат домовете ни, но никое бедствие не може да повлияе на волята и решимостта на нашия народ да постигне целите на турската стогодишнина. Ние ще възстановим всички засегнати градове и села, ще възстановим къщите, училищата, предприятията и парковете. Няма друга държава в света, която да може да ликвидира последиците от такова мащабно бедствие за толкова кратък период от време", подчерта Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и БГНЕС.

По думите на президента в 11 провинции на Турция са положени основите на 17 902 къщи. Планирано е изграждането на общо 650 хил. жилища.

Държавният глава увери, че гражданите, които са загубили домовете си, ще бъдат настанени в нови къщи в рамките на една година.

Снимка: БГНЕС