Инвеститори в САЩ се готвят за съдебна битка с Швейцария

"Ако ситуацията не се промени, това ще означава, че никой не може да има доверие а нито една дългова ценна книга", смята милиардер

23.03.2023 | 17:09 Редактор: Вяра Димова
Инвеститори в САЩ се готвят за съдебна битка с Швейцария

Инвеститори в дългове на затруднени компании в САЩ се готвят за съдебна битка с правителството на Швейцария заради решението му да отпише облигации на Credit Suisse за 17 млрд. долара като част от сделката с UBS.

Швейцария провокира гнева на инвеститорите в облигации със спешната наредба за пълното отписване на облигациите, въпреки че UBS ще плати 3,25 млрд. долара на акционерите съгласно сделката, пише FT.

Отписаните облигации са от клас, предназначен да поеме загуби при затруднения. Обикновено те се класират като капитал от първи ред на банката.

"Ако ситуацията не се промени, това ще означава, че никой не може да има доверие на нито една дългова ценна книга, емитирана в Швейцария или в цяла Европа, ако правителствата могат просто да променят законите, за да не плащат на облигационерите", коментира Дейвид Тепър - милиардерът, основал Appaloosa Management, пред медията. 

Тепър е сред най-успешните инвеститори в затруднени финансови компании. Известен е с това, че направи милиарди долари със залог през 2009 г., че американските банки няма да бъдат национализирани по време на тогавашната криза.

Appaloosa купи облигации на Credit Suisse, след като банката потъна в хаос.

Марк Доудинг, главен инвестиционен директор в RBC BlueBay, който притежава подчинени облигации на Credit Suisse, казва, че Швейцария "прилича повече на бананова република". Неговият фонд Financial Capital Bond губи 12,2% този месец.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС