Почвата се е превърнала в желе? По 55 земетресения дневно се случват в света

Геофизик подчерта, че трусовете в Еквадор нямат нищо общо с бедствието в Турция и Сирия

23.03.2023 | 12:51 Редактор: Ирена Бакърджиева
Почвата се е превърнала в желе? По 55 земетресения дневно се случват в света

Месец и половина след трагедията в Турция и Сирия - силни трусове доведоха до разрушения в Пакистан и Еквадор. Жертвите са стотици. Защо в различни части на света земетресенията следват едно след друго и вярно ли е, че напоследък зачестяват?

Земетресение с магнитуд 6,5 стана във вторник, 21 март, в Афганистан, близо до границата с Таджикистан. Вторичните трусове бяха усетени в няколко страни, но Пакистан понесе основния удар. Към 22 март в страната са загинали девет души, а други 44 са ранени, пише РИА Новости.

В събота, 18 март, земетресение с магнитуд 6,8 беше регистрирано в западната част на Еквадор. Епицентърът е бил на 60 километра от град Гуаякил. Най-малко 14 души загинаха, около 500 бяха ранени. Десетки сгради са разрушени, стотици са повредени, а разчистването на развалините продължава.

Според местни медии вибрациите на земната повърхност са довели до втечняване на почвата, която е започнала да се държи не като твърдо вещество, а като плътна течност, или флуид. Подобно явление е отбелязвано и по-рано, включително по време на земетресението в Еквадор през 2016 г. (магнитуд 7,8).

На 6 февруари имаше мощни трусове с епицентър в Турция. Там, както и в съседна Сирия, около 60 хиляди души загинаха и бяха нанесени мащабни разрушения. Оттогава съобщенията за земетресения зачестяват. През уикенда различни региони на планетата се разтърсиха, по-специално руската Магаданска област (5,1), Аляска (5,4) и турската провинция Кахраманмараш (4,3), които пострадаха в резултат на февруарския катаклизъм.

Специалистите обясняват, че сеизмичните процеси наистина могат временно да се активизират, но това е нормално явление.

Според Петр Шебалин, директор на Института по теория на прогнозата на земетресенията и математическа геофизика на Руската академия на науките, съществува хипотеза за сеизмични цикли с честота около 50 години. И така, серия от мощни трусове е регистрирана в периода от 2004 до 2011 г. И преди това няколко земетресения наведнъж, включително такива с магнитуд над девет, се случиха през 50-те години на ХХ век.

"Все още не е ясно дали тук има закономерност или това е просто съвпадение. Най-силните земетресения (с магнитуд над шест) се регистрират на повече от сто години. Но това е не е толкова дълго време, за да говорим за някакви цикли. А ранните статистики не са достъпни по целия свят", отбелязва ученият.

Какво е причинило тази периодичност, не е ясно. Някои учени се опитват да обяснят засилването на земетресенията с приливни явления - когато други небесни тела влияят върху земната кора. За това обаче няма убедителни доказателства.

Говорейки за събитията в Еквадор, Шебалин посочва, че това е доста силно земетресение, но не може да се нарече нещо необичайно. Латиноамериканската страна се намира в зоната на така наречения Тихоокеански огнен пръстен - най-сеизмично активният регион на планетата. Геофизикът подчертава, че трусовете в Еквадор нямат нищо общо с бедствието в Турция и Сирия.

Геологическата служба на САЩ отбелязва, че през последните години в статистиката влизат все повече земетресения, но не защото броят им наистина расте. Причината е увеличаването на техническите възможности на науката, по-специално увеличаването на броя на сеизмичните инструменти.

Освен това, "в резултат на развитието на областта на комуникациите и повишения интерес към природните бедствия, обществеността днес научава за земетресенията по-бързо от всякога", се казва в уебсайта на организацията.

Според американската агенция, която разполага с най-развитата мрежа от сеизмични сензори в света, през изминалата година (от 21 март 2022 г. до 20 март 2023 г.) е имало 16 земетресения с магнитуд над 7, пет от тях са по-големи от 7,5. Най-мощни са турските трусове (7,8).

В същото време за предходния подобен период са регистрирани 13 събития с магнитуд над седем. Четири от тях надхвърлиха границата от 7,5, а два - единият в района на Аляска и друг близо до Южните Сандвичеви острови - надхвърлиха осем.

Това приблизително отговаря на очакванията на сеизмолозите: средно годишно се регистрират 15 земетресения с магнитуд седем и едно с магнитуд осем, пише "Фокус".

От началото на XXI век броят на силните земетресения не само не се е увеличил, но и леко е намалял. За последните десет години са регистрирани 140 труса с магнитуд над седем, а за периода 2003-2013 г. - 162. Най-екстремните събития също са по-редки. От 2013 г. досега е имало 9 земетресения с магнитуд над осем, в сравнение с 16 за предходния подобен период.

Общо всяка година се случват повече от 20 хиляди земетресения - тоест около 55 на ден. Ако тези геоложки процеси не водят до човешки жертви, медиите по правило не им обръщат внимание.

Снимка: БГНЕС